Parketvloeren

begrippenlijst

Boenpad

Een boenpad wordt gebruikt om met behulp van vloerolie een houten vloer te boenen.
Boenpads zijn er in diverse soorten en hebben een hoog vermogen om de olie gelijkmatig te verdelen.

Bona stofzuiger

Een Bona stofzuiger haalt tot 99,996% van het stof uit de lucht, waardoor de lucht nog schoner is dan de normale binnenlucht. Dankzij de 3-staps cyclonische en filterscheiding blijft al het stof in de machine. 

Clickverbinding

Bij een clicksysteem worden de planken naadloos in elkaar geschoven. Hierdoor kan de vloer zwevend en zonder lijm worden gelegd. 

HDF

HDF staat High Density Fibreboard  en is een doorontwikkeling van MDF.
HDF heeft een hogere dichtheid dan MDF. Het bevat meer en kleinere vezels per m3 en wordt onder hogere druk geperst. 

Hygrometer

Een hygrometer is een instrument om vochtigheid van de lucht te meten. De meest eenvoudige meter bestaat uit twee gewone thermometers, waarvan er van één continu het bolletje wordt natgehouden. Door verdamping van vocht vanaf het bolletje wordt de thermometer afgekoeld tot het dauwpunt. Door het aflezen van beide thermometers kan uit een tabel de luchtvochtigheid worden bepaald.

Kruislings verlijmde multiplex

Mes en groef verbinding

Een mes en groef verbinding (ook wel messing en groefverbinding genoemd) is een verbinding waarbij twee stukken hout aan elkaar worden verbonden over de lengte. Bij deze verbinding in de vorm van een groef of gleuf kunnen de delen van het hout in elkaar geschoven of geklikt worden. Wanneer deze verbinding niet verlijmd wordt, is deze uitneembaar. Het voordeel van verlijmen is dat de verbinding steviger is. Het nadeel hiervan is dat de vloer niet eenvoudig uit elkaar gehaald kan worden.

MDF

MDF staat voor  Medium Density Fibreboard. Dit is te vergelijken met spaanplaat maar is fijner en onder hogere druk geperst. MDF is in allerlei vormen te zagen of te frezen zonder dat de zijkanten gaan brokkelen. 

Oprossen

Het oprossen van een vloer is een onderhoudsmethode waarbij het oppervlakte geboend wordt totdat vlekken verminderen of verdwijnen. Dit gebeurt zonder schade aan te brengen. Het zal uw parket niet beschadigen, het oxideert niet en geeft geen krassen. 

Pas zagen

Wanneer men spreekt over pas zagen bedoelt met het exact afkorten of afzagen van planken en plinten.

VOS

VOS staat voor Vluchtige organische stoffen. 
VOS komen vrij bij verdamping van organische stoffen en bij onvolledige verbranding. Voorbeelden van VOS zijn benzine, verf, reinigingsmiddelen, schoonmaakmiddelen en cosmetica.